Začinsko bilje

 

Italijanski bosiljak

  • Bosiljak se koristi kao začinska i ljekovita biljka.Listovi bosiljka su veoma aromatični te se koristi u svježem ili osušenom stanju.

Lavanda

  • Srednje rana sorta, naraste kao grm s malim listićima i intenzivnim mirisom. Listovi bosiljka su veoma aromatični, pa se koriste u svežem ili osušenom stanju. Upotrebljava se kao začinska i ljekovita biljka.

Majčina dušica

  • Začinska biljka koja jelima daje poseban okus i miris, te blagotvorno djeluje na probavni sistem, zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima. Odličan je dodatak jelima od krompira, raznim vrstama tjestenina, a može se korisiti I nasjeckana kao dekoracija za jela.

Ruzmarin

  • Igličasti listovi intenzivnog su mirisa, te pikantno ljutog, oporog i gorkog okusa. Koristi se za aromatiziranje povrća i mesnih jela. Ružmarin potiče cirkulaciju i tok krvi prema mozgu, te na taj način poboljšava koncentraciju i liječi glavobolju.

Sitnolisni bosiljak

  • Srednje rana sorta, naraste kao grm s malim listićima i intenzivnim mirisom. Listovi bosiljka su veoma aromatični, pa se koriste u svežem ili osušenom stanju. Upotrebljava se kao začinska i ljekovita biljka.

Menta

 
  • Menta ima izrazito ugodan miris i okus. Može se upotrebljavatu kao dodatak jelima i slanim i slatkim. Cijeni se kao dodatak janjetini, ali i mnogim voćnim salatama, uz sladoled i uz osvježavajuća pića.

Kadulja

  • Od kadulje se koristi isključivo list. Najljekovitiji list se dobiva kad kadulja počne cvjetati, a to je najčešće u maju. List se bere, suši i čuva pažljivo. Glavni ljekoviti sastojak lista kadulje je isparljivo mirisno etarsko ulje. Oporost i ljekovitost lista potječe od tanina. Gorke materije u kadulji djeluju ljekovito. Kadulja ulazi u sastav velikog broja lijekova, koji se upotrebljavaju za ispiranje usta i grla kad nastanu upale.